Biotuin Charlois

Over ons

De Biotuin Charlois is een initiatief van het "Huis van de Wijk, De Nieuwe Nachtegaal". De Biotuin werd mogelijk gemaakt door een startbedrag van de gebiedscommissie Charlois en ASVZ, die een perceel aan ons beschikbaar stelde.

Bijen

Een van onze ambities is om een of meerdere bijenvolken te gaan houden. Bijen zijn door de intensieve landbouw en gebruik van bestrijdingsmiddelen ernstig bedreigd. Op de biotuin hopen we dat zij onder gezondere condities kunnen leven dan in gebieden waar zij worden bedreigd. Bijen houden doe je niet zo maar. Er is veel kennis van zaken nodig om een volk goed en gezond te houden. Een van de biotuinders volgt een cursus om dit allemaal onder de knie te krijgen. Wij hopen begin volgend seizoen een volk op de tuin te hebben.

 

Jo op imkercursus

 

Egels

Egels zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Hoewel de tuin zich zeer goed leent om een egelfamilie te huisvesten, er is veel schuilgelegenheid en een overmaat aan voedsel, hebben we nog geen egels waargenomen. Contacten zijn gelegd om een egelfamilie te verwerven.

 

Paddenstoelen

Hoi Moestuinders!

Khalid en ik willen zoals jullie wellicht weten paddestoelen gaan kweken. Op aanraden van Khalid ben ik naar de Arboretum Trompenburg gegaan om een rondleiding te krijgen door Max de Corte, de moestuinman.  Dit was een initiatief van VELT Rotterdam samen - eco - actief. Www.velt.nu. Kijk ook eens op Facebook. 

Max vertelde hoe je shitake kunt kweken op eikenhouten stammetjes. Hij heeft nl een kwekerij opgezet op een stukje grond in het bos wat de Arboretum ter beschikking heeft gesteld aan hem. Hij heeft een vijftal vrijwilligers die hem daarbij helpen. 
Ze willen in de toekomst shii-take verkopen aan mensen die de Arboretum bezoeken. En je kunt ook stammetjes van diverse maten kopen om zelf je kwekerij te beginnen. 

Een shii-take (Lentinula edodes) paddestoel komt van nature voor in Japan en China. De paddestoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. De paddestoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. 
Een eikenhouten stam kan vanaf mei tot oktober/november 2 - 4 keer per jaar gedurende ongeveer 4 jaar paddestoelen produceren. 

De shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C. Een goede vleesvervanger, de paddestoel is immers heel eiwitrijk. En zijn zeer geschikt voor een gezond en vetarm eetpatroon. De shiitake werkt bloedzuiverend, en bloeddruk en cholesterol verlagend.
Je kunt de shiitake makkelijk drogen door de paddestoelen in dunne plakjes te snijden en te laten drogen op een schone theedoek. 

Zie hieronder uitleg over hoe je een eikenhouten stam moet enten met de sporen van een shii-take.

Om te beginnen moet je “vers: hout hebben, daarmee bedoel ik pas gekapt hout, die je twee maanden moet laten liggen om te laten “besterven”.  Daarna kan je beginnen om met een boor gaatjes te boren en pluggen erin hameren.
De houten pluggen (ikea pluggen) zijn geïnpregneert met shiitake sporen. Dit proces heet enten. 

Vervolgens groeit het wortelstelsel van de paddestoel, het mycelium genaamd, gedurende 1,5 jaar langzaam door de stam heen. Als de stam helemaal vol zit met mycelium, dompel je de stam gedurende 24 tot 48 uur in koud water. De stam dient helemaal onder water te staan. Dit proces moet gedaan worden om sporen te laten schrikken zodat de het mycelium paddestoelen gaat produceren. 

Binnen twee weken na het dompelen verschijnen de eerste paddestoelen.Deze zijn  na 2 tot 5 dagen volgroeid en te oogsten. 

Na het oogsten geef je de stam 6 tot 8 weken rust. Het mycelium kan dan weer herstellen en aansterken. 

Deze hele cyclus kan je twee tot vier keer per jaar herhalen tot de stam “op” is. Na 4 jaar kan de stam op de composthoop. 

De uit te voeren periode is mei tot oktober. Afhankelijk van het weer (tussen 8 en 23 gr.C).

 

.

 

Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd en als we dit goed doen dan kunnen we aardig wat oogsten in op shiitake farm! Een stammetje van 1 a 1,20 mtr. levert ongeveer 3 kilo op! 

 

 

Nathalie

 

 

 


© jvdj, de Nieuwe Nachtegaal